sosiaalinen ahdistuneisuushäiriö (sosiaalinen fobia)

On normaalia tuntea hermostunut tietyissä sosiaalisissa tilanteissa. Esimerkiksi meneillään päivämäärän tai antaa esitys saattaa aiheuttaa että tunne perhosia vatsassa. Mutta sosiaalinen ahdistuneisuushäiriö, jota kutsutaan myös sosiaalinen fobia, arjen vuorovaikutukset aiheuttavat merkittävää ahdistusta, pelkoa, itsetietoisuus ja hämmennystä, koska et pelkää parhaillaan tutkii tai jonka muut.

Sosiaalinen ahdistuneisuushäiriö on krooninen psyykkinen terveydentila, mutta käsittely kuten psyykkistä, lääkitys ja oppiminen selviytymiskeinoja voi auttaa saamaan luottamusta ja parantaa kykyä olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa.

Tunteet ujous tai epämukavuutta tietyissä tilanteissa eivät välttämättä merkkejä sosiaalinen ahdistuneisuushäiriö erityisesti lapsilla. Mukavuustasot sosiaalisissa tilanteissa vaihtelevat yksilön persoonallisuuden piirteet ja elämänkokemusta. Jotkut ihmiset ovat luonnostaan ​​varattu ja toiset ovat enemmän ulospäin.

Toisin kuin jokapäiväisessä hermostuneisuus, sosiaalinen ahdistuneisuushäiriö sisältää pelkoa, ahdistusta ja välttäminen, joka häiritsee päivittäistä rutiinia, työ, koulu tai muuta toimintaa.

Merkkejä ja oireita sosiaalisen ahdistuneisuushäiriö voi sisältää pysyviä

Lapsille, pelko vuorovaikutuksessa aikuisten tai vertaistensa voidaan osoittaa itku, joilla raivokohtauksia, roikkuminen vanhemmat tai kieltäytyy puhua sosiaalisissa tilanteissa.

Suorituskyky tyyppi sosiaalisen ahdistuneisuushäiriö on, kun koet voimakasta pelkoa ja ahdistusta ainoastaan ​​puhuu tai suorittavat julkisesti, mutta ei muunlaisia ​​sosiaalisia tilanteita.

Emotionaalisia ja käyttäytymiseen oireet

fyysiset oireet

Fyysiset oireet voivat joskus seurata sosiaalinen ahdistuneisuushäiriö ja voivat sisältää

Tavallisessa jokapäiväisessä kokemuksia, jotka voivat olla vaikea kestää, kun on sosiaalinen ahdistuneisuushäiriö ovat esimerkiksi

Välttäminen normaali sosiaalisia tilanteita

Sosiaalinen ahdistuneisuushäiriö oireet voivat muuttua ajan myötä. Ne voivat aktivoitua, jos olet edessään paljon stressiä tai vaatimukset. Vaikka vältetään ahdistusta tuottavat tilanteet voivat tehdä olosi paremmin lyhyellä aikavälillä, ahdistus todennäköisesti jatkuu pitkällä aikavälillä, jos et saa hoitoa.

Kun lääkäriin

Katso lääkärin tai mielenterveyden tarjoaja jos pelätä ja välttää normaalin sosiaaliset tilanteet koska ne aiheuttavat hämmennystä, huoli tai paniikkia. Jos tällainen ahdistus häiritsee elämääsi, aiheuttaa vakavaa stressiä ja vaikuttaa päivittäiseen toimintaan, voi olla sosiaalinen ahdistuneisuushäiriö tai muu mielenterveyden tila edellyttää hoitoa saada paremmin.

Mitä voit tehdä

Kuten monet muut mielenterveysongelmia, sosiaalinen ahdistuneisuushäiriö todennäköisesti syntyy monimutkaisesta vuorovaikutuksesta ympäristön ja geenien. Mahdollisia syitä ovat

Mitä odottaa lääkäriltä

Sosiaalinen ahdistuneisuushäiriö on yksi yleisimmistä mielenterveyden häiriöt. Se alkaa yleensä aikaisin midteens, vaikka se voi joskus alkaa aikaisemmin lapsuudessa tai aikuisiässä.

Psykoterapia

Useat tekijät voivat lisätä riskiä sairastua sosiaalinen ahdistuneisuushäiriö, mukaan lukien

Hoitamattomana sosiaalinen ahdistuneisuushäiriö voi elämästäsi. Huolet voivat häiritä työtä, koulu, suhteet ja nauttia elämästä. Sosiaalinen ahdistuneisuushäiriö voi aiheuttaa

Muut ahdistuneisuushäiriöt, masennustilat, päihdeongelmaisten ja eräiden muiden mielenterveyden häiriöt voivat usein esiintyä sosiaalinen ahdistuneisuushäiriö.

Voit aloittaa nähdä perhelääkäri. Kun ensimmäinen tapaaminen, lääkäri voi kirjoittaa lähetteen mielenterveyden tarjoaja, joka voi auttaa määrittämään diagnoosin ja luoda oikea hoitosuunnitelma sinulle.

Valmistautua varaamiseksi, tehdä luettelo

Pyydä luotettu perheenjäsen tai ystävä mukaasi varaamiseksi, jos mahdollista, auttaa muistamaan keskeiset tiedot.

Aikana alustava tapaaminen lääkärin, jotkut kysymystä sisällyttää

Jos tarkoitettu mielenterveyden tarjoaja, voit kysyä

Älä epäröi kysyä muita kysymyksiä milloin tahansa varaamiseksi.

Ensimmäinen valintoja lääkkeitä

Lääkäri tai mielenterveyden tarjoaja voi pyytää

Muut lääkkeet

Oman mielenterveyden tarjoaja haluaa selvittää, onko muita olosuhteita voidaan aiheuttaa sosiaalista ahdistusta tai jos olet sosiaalinen ahdistuneisuushäiriö yhdessä toisen mielenterveyden häiriö.

Pysy siinä

Käytännössä pienin askelin

Kun päätät hakemaan hoitoa sosiaalisen ahdistuneisuushäiriön oireita, lääkäri voi

Monet asiantuntijat käyttävät lueteltujen perusteiden DSM (DSM), julkaissut American Psychiatric Association, diagnosoida mielenterveyden edellytykset. Tämä käsikirja käytetään myös vakuutusyhtiöt korvaamaan hoitoon. kriteerejä ovat

Kaksi yleisintä hoidon sosiaalinen ahdistuneisuushäiriö ovat lääkkeitä ja psykoterapiaa. Nämä kaksi lähestymistapaa voidaan käyttää yhdistelmänä.

Psykologinen neuvonta (psykoterapia) parantaa oireita useimmat ihmiset sosiaalinen ahdistuneisuushäiriö. Terapiassa, opit tunnistamaan ja muuttamaan kielteisiä ajatuksia itsestäsi ja kehittää taitoja, jotka auttavat sinua saamaan luottamusta sosiaalisissa tilanteissa.

Kognitiivinen käyttäytymisterapia on yleisin neuvonta ahdistusta. Altistus perustuva kognitiivinen käyttäytymisterapia, te vähitellen työskennellä jopa päin tilanteissa pelkäävät eniten. Tämä hoito voi parantaa selviytymiskeinoja ja auttaa kehittämään luottamusta käsitellä ahdistusta aiheuttavia tilanteita. Voit myös osallistua valmennus tai roolipelejä harjoitella sosiaalisia taitoja ja saada mukavuutta ja luottamus liittyviä muita.

Useita lääkkeitä käytetään hoitoon sosiaalinen ahdistuneisuushäiriö. Kuitenkin selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät (SSRI) ovat usein ensimmäinen lääkitystä yrittivät pysyviä oireita sosiaalisten tilanteiden pelko. Lääkäri voi määrätä paroksetiini (Paxil) tai sertraliini (Zoloft).

Serotoniinin ja noradrenaliinin takaisinoton estäjä (SNRI) venlafaksiini (Effexor XR) voi myös olla vaihtoehto sosiaalinen ahdistuneisuushäiriö.

Voit vähentää haittavaikutusten riski, lääkärisi voi aloittaa pienellä lääkeannoksen ja vähitellen lisätä reseptiä täyden annoksen. Se voi kestää useita viikkoja useita kuukausia hoidon oireet on huomattavasti parantaa.

Lääkäri tai mielenterveyden tarjoaja voi myös määrätä muita lääkkeitä oireiden sosiaalisten tilanteiden pelko, kuten

Älä anna periksi, jos hoito ei toimi nopeasti. Voit edelleen tehdä harppauksia psykoterapian useita viikkoja tai kuukausia. Ja löytää oikea lääkitys tilanteesi voi kestää jonkin ja erehdyksen.

Joillekin ihmisille, oireita sosiaalisen ahdistuneisuushäiriö voi haalistua ajan myötä, ja lääkitys voidaan lopettaa. Toiset joutua ottamaan lääkkeitä vuosia estää uusiutumisen.

Jotta useimmat hoidon pitää lääketieteen tai terapian tapaamisia, ottaa lääkkeitä ohjeiden mukaan, ja puhua lääkärille kaikista muutoksista kuntoa.

Vaikka sosiaalinen ahdistuneisuushäiriö vaatii yleensä apua lääketieteen asiantuntija tai pätevä psykoterapeutti, voit kokeilla oman avun tekniikoita käsitellä tilanteita, jotka ovat todennäköisesti laukaista oireet

Mieti ensin pelot tunnistaa mitkä tilanteet aiheuttavat eniten ahdistusta. Sitten vähitellen käytännössä tällaisia ​​toimia, kunnes ne aiheuttavat sinulle vähemmän ahdistusta. Aloita pieniä askelia tilanteissa, jotka eivät ole ylivoimainen.

Mieti harjoitellaan näissä tilanteissa

Aluksi on sosiaalinen kun olet ahdistuneisuus on haastavaa. Niin vaikeaa tai kivuliasta kuin se saattaakin tuntua aluksi, älä välttää tilanteita, jotka käynnistävät oireita. Säännöllisesti päin Tällaisissa tilanteissa, sinun edelleen rakentaa ja vahvistaa oman selviytymiskeinoja.

Nämä strategiat voivat auttaa sinua alkaa kohtaamaan tilanteita, jotka saavat sinut hermostunut

Vältä alkoholia rauhoittaa hermoja. Se voi tuntua se auttaa, mutta pitkällä aikavälillä se voi tehdä sinusta tuntuu enemmän huolissaan.

Useat rohdosvalmisteet on tutkittu hoitoja ahdistusta, mutta lisää tutkimusta tarvitaan täysin ymmärtää riskit ja hyödyt. Tässä mitä tutkijat tietävät – ja tiedä

Ennen rohdosvalmisteet tai lisiä, keskustele lääkärisi varmista, että ne ovat turvallisia sinulle ja ole vuorovaikutuksessa mitään lääkkeitä otat.

Näitä selviytymiskeinoja voi auttaa helpottaa ahdistusta

Ajan myötä nämä selviytymiskeinoja voi auttaa hallitsemaan oireita ja estää uusiutumisen. Muistuttaa itse, että voit saada läpi ahdistunut hetkiä, että ahdistus on lyhytikäinen, ja että kielteiset seuraukset olet huolissasi niin paljon harvoin toteutuneet.

Ei ole mitään keinoa ennustaa, mitä aiheuttaa joku kehittää ahdistuneisuushäiriö ensinnäkin, mutta voit ryhtyä toimiin vähentää oireita, jos olet ahdistunut

käydä lääkärin

Valmistaudu sosiaalisia tilanteita