säteilysairaus oireet

Absorboitunut annos ja altistumisen kestosta

Alkuperäinen oireita

Vakavuus oireiden säteilysairaus riippuu siitä, kuinka paljon säteilyä olet imeytyy. Kuinka paljon te imeä riippuu vahvuus säteilyenergiaa ja etäisyyttä ja säteilylähteen.

Kun lääkäriin

Merkit ja oireet myös vaikuttaa tyypin altistumista – kuten kokonaan tai osittain kehon ja onko saastuminen on sisäinen tai ulkoinen – ja miten herkkiä säteilylle sairaan kudoksen on. Esimerkiksi ruoansulatuskanavan ja luuytimessä ovat erittäin herkkiä säteilylle.

Absorboitunut säteilyannos mitataan yksikössä kutsutaan harmaa (Gy). Diagnostiset testit, jotka käyttävät säteilyä, kuten röntgen-, aiheuttavat pienen säteilyannoksen – tyypillisesti selvästi alle 0,1 Gy – keskittyi muutaman elimissä tai pieni määrä kudosta.

Merkkejä ja oireita säteilysairaus yleensä näkyviin, kun koko keho saa absorboitunut annos vähintään 1 Gy. Annokset yli 10 Gy koko kehon eivät yleensä ole hoidettavissa ja tavallisesti johtaa kuolemaan kahden päivästä kahteen viikkoon, riippuen annoksesta ja altistuksen kestosta.

Alkuperäinen oireiden hoidettavissa säteilysairaus ovat yleensä pahoinvointi ja oksentelu. Aikaa altistumisen ja kun näitä oireita kehittyy on osoitus siitä, kuinka paljon säteilyä henkilö on imeytynyt.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen oireet, henkilö säteilysairaus voi olla lyhyen ajan ilman näkyvää sairautta, jonka jälkeen puhkeamista uusia, vakavia oireita.

Yleensä sitä suurempi säteilyaltistusta, sitä nopeampi ja vakavampi oireet ovat.

Onnettomuus tai hyökkäys, joka aiheuttaa säteilysairaus epäilemättä aiheuttaa paljon huomiota ja yleistä huolta. Jos tällaista esiintyy, monitori radio-, televisio- tai online-raportteja oppia hätätilanneohjeissa alueellasi.

Jos tiedät olet alttiimpia säteilylle, hakeudu ensiapupoliklinikalle.