sädehoito syövän

Mikä on sädehoito?

Miten sädehoitoa tappaa syöpäsoluja?

Onko sädehoidon tappaa vain syöpäsoluja?

Miksi potilaat saavat sädehoitoa?

Miten sädehoitoa suunnitellaan yksittäisen potilaan?

Miten sädehoitoa annetaan potilaille?

Miksi joidenkin sädehoitoa annetaan monia pieniä annoksia?

Milloin potilas saa sädehoitoa?

Onko sädehoito tehdä potilaalle radioaktiivista?

Mitkä ovat mahdolliset sivuvaikutukset sädehoitoa?

Mitä tutkimus tehdään parantaa sädehoidon?

Mikä on sädehoito?

Sädehoitoa käytetään paljon energiaa säteilyn kutistua kasvaimet ja tappaa syöpäsoluja (1). X-säteet, gammasäteet, ja varautuneet hiukkaset ovat erilaisia ​​säteilyn käytetään syövän hoitoon.

Säteily voidaan toimittaa koneen kehon ulkopuolella (ulkoinen-sädehoidon), tai se voi olla peräisin radioaktiivisia aineita sijoitetaan kehon lähelle syöpäsoluja (sisäinen sädehoito, kutsutaan myös brakyhoidoksi).

Systeeminen sädehoitoa käytetään radioaktiivisten aineiden, kuten radioaktiivista jodia, joka matkustaa veressä tappaa syöpäsoluja.

Noin puolet kaikista syöpäpotilaiden saavat tietyntyyppinen sädehoito joskus aikana niiden hoidon.

Miten sädehoitoa tappaa syöpäsoluja?

Sädehoito tappaa syöpäsoluja vahingoittamalla DNA (molekyylit solujen sisällä että kuljettaa geneettistä tietoa ja välittää sen yhdestä sukupolvelta) (1). Sädehoito voi joko vahinkoa DNA suoraan tai luo varattuja hiukkasia (vapaita radikaaleja) sisällä soluja, jotka voivat vuorostaan ​​vahingoittaa DNA: ta.

Syöpäsolut jonka DNA on vaurioitunut korjauskelvottomaksi seis jakamisesta tai kuole. Kun vahingoittuneet solut kuolevat, ne hajoavat ja poistuu kehon luonnollisten prosessien tuloksena.

Onko sädehoidon tappaa vain syöpäsoluja?

Ei, sädehoito voivat myös vahingoittaa normaaleja soluja, mikä johtaa sivuvaikutuksia.

Lääkärit kestää mahdolliset vahingot normaaleihin soluihin huomioon suunniteltaessa kurssin sädehoitoa. Säteilyn määrää, että normaali kudos voi turvallisesti vastaanottaa tunnetaan kaikki ruumiinosat. Lääkärit käyttävät tätä tietoa, joka auttaa heitä päättämään mihin tähdätä säteilylle hoidon aikana.

Miksi potilaat saavat sädehoitoa?

Sädehoitoa on joskus annetaan kanssa parantava tarkoitus (eli siinä toivossa että hoito parantaa syövän, joko poistamalla kasvain, estää syövän uusiutumiseen tai molemmat) (1). Tällaisissa tapauksissa, sädehoitoa voidaan käyttää yksin tai yhdessä leikkauksen, kemoterapian, tai molemmat.

Sädehoitoa voidaan myös antaa lievittävä tarkoitusta. Lievittävä hoitoja ei ole tarkoitus parantaa. Sen sijaan he lievittää oireita ja vähentää kärsimystä aiheuttamaa syöpää.

Joitakin esimerkkejä lievittävä sädehoito ovat

Miten sädehoitoa suunnitellaan yksittäisen potilaan?

A-säteilyn onkologi kehittää potilaan hoitosuunnitelma läpi kutsutaan hoidon suunnittelussa, joka alkaa simulointi.

Aikana simulointi, yksityiskohtainen kuvantaminen skannaa näyttää sijainnin potilaan kasvain ja normaali alueiden ympärille. Nämä skannaukset ovat yleensä tietokonetomografia (CT) skannaa, mutta ne voivat myös magneettikuvaus (MRI), positroniemissiotomografia (PET), ja ultraäänitutkimus.

TT käytetään usein hoitoon suunnitteluun sädehoitoa. Aikana CT skannaus, kuvia sisällä elimistöön luodaan tietokoneella liitetty läpivalaisulaitteen.

Simuloinnin aikana ja päivittäin hoitoja, on tarpeen varmistaa, että potilas on täsmälleen samassa asemassa päivittäin suhteessa koneen tuottaa hoitoon tai tehdä kuvantamisen. Body muotit, pää naamarit, tai muita laitteita voidaan rakentaa yksittäiselle potilaalle helpottaa potilaan pysyä edelleen. Tilapäinen ihon merkit ja jopa tatuoinnit käytetään auttamaan tarkka potilasasettelu.

Potilaat saavat säteily päähän ehkä maski. Maski auttaa pitämään pään liikkumasta siten, että potilas on täsmälleen samassa asennossa kussakin käsittelyssä.

Sen jälkeen simulointi, säteily onkologi sitten määrittää tarkka pinta-ala, joka käsitellään, koko säteilyannos, joka toimitetaan kasvain, kuinka paljon annos saavat normaalia ympäröiviin kudoksiin kasvaimen ja turvallisin kulmat (polkuja) ja säteily toimitus.

Henkilökunta työskentelee sädehoitolääkäri (myös fyysikot ja dosimetrists) käyttävät hienostuneita tietokoneita suunnitella yksityiskohtia tarkka säteilyn suunnitelma, jota käytetään. Sen jälkeen suunnitelman hyväksymisestä, säteily onkologi valtuuttaa hoidon aloittamista. Ensimmäisenä hoitopäivänä, ja yleensä vähintään kerran viikossa sen jälkeen, monet tarkastuksia tehdään sen varmistamiseksi, että hoidot toimitetaan täsmälleen, miten ne suunniteltiin.

Säteilyannokset syövän hoitoon mitataan yksikössä kutsutaan harmaa (Gy), joka on mitta säteilyn määrää absorboima 1 kilogramma ihmisen kudosta. Eri annoksilla säteilyn tarvitaan tappamaan erilaisia ​​syöpäsoluja.

Säteily voi vahingoittaa joidenkin normaalia kudosta helpommin kuin toiset. Esimerkiksi sukuelimissä (kivekset ja munasarjat) ovat herkempiä säteilylle kuin luita. Säteily onkologi ottaa kaikki nämä tiedot huomioon hoidon aikana suunnittelussa.

Jos alueen elin on aiemmin hoidettu sädehoitoa, potilas ei ehkä voi olla sädehoitoa, että alueen toisen kerran, riippuen siitä, kuinka paljon säteilyä annettiin aikana hoidon aloittamisesta. Jos yksi alueen elin on jo saanut suurimman turvallisen käyttöiän säteilyannoksen, toinen alue voi silti käsitellä sädehoitoa jos etäisyys kahden alueen välillä on riittävän suuri.

Alue on valittu hoitoa varten sisältää yleensä koko kasvain ja pieni määrä normaalissa ympäröivän kudoksen kasvain. Normaali kudos käsitellään pääasiassa kahdesta syystä

Miten sädehoitoa annetaan potilaille?

Säteily voi tulla koneen ulkopuolella elin (ulkoinen-sädehoidon) tai radioaktiivisia aineita sijoitetaan kehon lähelle syöpäsoluja (sisäinen sädehoito, lisää yleisesti kutsutaan brakyhoidoksi). Systeeminen sädehoitoa käytetään radioaktiivista ainetta, suun kautta tai suoneen, joka kulkee veressä kudoksiin kaikkialle elimistöön.

Tyyppi sädehoitoa määräämän sädehoitolääkäri riippuu monista tekijöistä, mukaan lukien

Ulkoinen-sädehoito hoito

Ulkoinen-sädehoito hoito on useimmiten tarjoavat muodossa fotoni palkit (joko röntgensäteitä tai gammasäteilyä) (1). Fotoni on perusyksikkö valon ja muita sähkömagneettisen säteilyn muotoja. Voidaan ajatella nippu energiaa. Määrä energiaa fotoni voi vaihdella. Esimerkiksi fotoneja gammasäteilyllä on korkein energia, jonka jälkeen fotonit röntgenkuvat.

Monentyyppisiä ulkoisia-sädehoito hoito toimitetaan koneella nimeltään lineaarikiihdyttimellä (kutsutaan myös Linac). Linac käyttää sähköä virran muodostamiseksi nopeasti liikkuvien atomia pienemmät hiukkaset. Tämä luo korkean säteilyä, jota voidaan käyttää syövän hoidossa.

Potilaat saavat yleensä ulkoisen sädehoito hoito päivittäin hoitokerralta aikana useita viikkoja. Määrä hoitokerralta riippuu monista tekijöistä, mukaan lukien koko säteilyannos annetaan.

Yksi yleisimpiä ulkoisen-sädehoito hoito on nimeltään 3-ulotteinen konforminen sädehoitoa (3D-CRT). 3D-CRT käyttää hyvin kehittyneitä tietokoneohjelmat ja jäteveden koneita radioaktiivisuus erittäin tarkasti muotoiltu kohdealueilla.

Monet muut menetelmät ulkoisen sädehoito hoito testataan parhaillaan ja käytetään syövän hoidossa. Nämä menetelmät sisältävät

Intensiteetti-moduloitu sädehoitoa (IMRT): IMRT käyttää satoja pieniä säteilykeilan muotoiluun laitteet, kutsutaan maattoreina, ja yhteen säteilyannoksen (2). Maattoreina voi olla paikallaan tai voi liikkua hoidon aikana, jolloin säteilyn intensiteetti palkkien muuttaa hoidon aikana istuntoja. Tällainen annos modulaatio mahdollistaa eri alueilla kasvaimen tai lähellä kudosten saada erilaisia ​​annoksia säteilyä.

Toisin kuin muut sädehoitoa, IMRT suunnitellaan käänteisessä (kutsutaan käänteinen hoidon suunnittelu). Kääntäen hoidon suunnittelussa, säteily onkologi valitsee säteilyannokset eri alueille kasvaimen ja ympäröivän kudoksen, ja sitten suuritehoinen tietokoneohjelma laskee tarvittavan määrän palkit ja kulmien sädehoitoa (3). Sen sijaan, aikana perinteinen (eteenpäin) hoidon suunnittelussa, säteily onkologi valitsee numeron ja kulmien säteilykeiloille etukäteen ja tietokoneiden laskea, kuinka paljon annos toimitetaan kunkin suunnitellun palkit.

Tavoitteena IMRT on lisätä säteilyannos alueille, jotka tarvitsevat sitä ja vähentää säteilyaltistusta tietyille herkille alueille ympäröivään terveeseen kudokseen. Verrattuna 3D-CRT, IMRT voi vähentää joitakin sivuvaikutuksia, kuten vahinkoa sylkirauhaset (joka voi aiheuttaa suun kuivumista, tai xerostomia), kun pään ja kaulan hoidetaan sädehoidon (4). Kuitenkin IMRT, suurempi tilavuus normaalin kudoksen yleistä altistuu säteilylle. Olipa IMRT johtaa parempaan valvontaan kasvaimen kasvua ja parempaa eloonjäämistä verrattuna 3D-CRT ei vielä tiedetä (4).

Kuvaohjatut sädehoitoa (IGRT): In IGRT, toistuva kuvantamisen skannaukset (CT, MRI, tai PET) suoritetaan hoidon aikana. Nämä kuvantaminen skannaa käsitellään tietokoneella muutosten tunnistamiseksi kasvaimen koon ja sijainnin vuoksi hoitoon ja sallimaan potilaan asento tai suunnitellun säteilyannoksen säätää hoidon aikana tarpeen mukaan. Toistuva kuvantaminen voi lisätä tarkkuutta sädehoitoa ja voivat sallia vähennyksiä suunnitellun määrän hoidettavaan kudokseen, mikä vähentää koko säteilyannos normaalin kudoksen (5).

Tomotherapy koneet voivat kaapata CT-kuvia potilaan kasvain välittömästi ennen hoitokertaa, jotta erittäin tarkkoja kasvaimen kohdentaminen ja säästäviä normaalin kudoksen.

Kuten standardi IMRT, tomotherapy voi olla parempi kuin 3D-CRT at säästävät normaalissa kudoksessa suuret säteilyannokset (7). Kuitenkin kliinisissä tutkimuksissa verrattiin 3D-CRT kanssa tomotherapy ei ole tehty.

SRS voidaan käyttää hoitoon vain pieniä kasvaimia, joissa on hyvin määritelty reunat. Se on yleisimmin käytetty hoidettaessa aivojen tai selkäytimen kasvaimia ja aivojen etäpesäkkeitä muista syöpätyyppeihin. Hoitoon joidenkin aivometastaasien, potilaat voivat saada sädehoitoa koko aivojen (kutsutaan koko-aivot sädehoito) lisäksi SRS.

SRS edellyttää pään runkoon tai muuhun laitteeseen immobilisoida potilaalle hoidon aikana sen varmistamiseksi, että korkea säteilyannos on annostella tarkasti.

Monet lääkärit viittaavat SBRT järjestelmien tuotenimillään, kuten CyberKnife®.

Proton palkit eroavat fotoni palkit lähinnä siinä, miten he tallettavat energiaa elävässä kudoksessa. Kun taas fotonit tallettaa energiaa pienissä pakkauksissa pitkin niiden reitin kudoksen, protonit talletettu suuren osan energiaa lopussa niiden polun (kutsutaan Bragg huippu) ja tallettaa vähemmän energiaa matkan varrella.

Teoriassa käyttö protonien pitäisi vähentää altistumista normaalin kudoksen säteilyä, mahdollisesti jolloin toimituksen suurempia annoksia säteilyä kasvaimen (9). Proton hoito ei ole vielä verrattiin tavanomaiseen ulkoiseen-sädehoito hoito kliinisissä tutkimuksissa (10, 11).

Potilaat voivat keskustella näistä eri menetelmiä sädehoitoa niiden lääkäreiden, onko mitään sopii niiden syöpätyypin ja jos se on saatavana yhteisönsä tai kliinisen tutkimuksen.

Sisäinen sädehoitoa

Sisäinen sädehoito (brakyhoidoksi) on säteily toimitetaan säteilylähteet (radioaktiiviset aineet) sijoitettu tai runkoon (12). Useat brakyhoito tekniikoita käytetään syövän hoidossa. Interstitiaalinen brakyhoito käyttää säteilylähteen sijoitettu kasvainkudoksen, kuten sisällä eturauhassyövän. Intracavitary brakyhoito käyttää lähteenä sijoitettu kirurgiseen onteloon tai elimen onteloon, kuten rintaonteloon, lähellä kasvain. Episcleral brakyhoito, jota käytetään melanooman hoitoon silmän sisällä, käyttää lähde, joka on liitetty silmän.

Vuonna brakyhoito, radioaktiivisia isotooppeja on sinetöity pieniä pellettejä tai “siemenet”. Nämä siemenet sijoitetaan potilaille, jotka käyttävät annosteluvälineissä, kuten neulat, katetrit, tai jonkin muun tyyppistä kantajaa. Koska isotoopit hajoaa luonnossa, ne antavat pois säteilyä, joka vahingoittaa lähellä syöpäsoluja.

Jos jätetään paikalleen, kun muutaman viikon tai kuukauden, isotoopit hajoaa kokonaan ja enää antaa pois säteilyä. Siemenet ei aiheuta haittaa, jos ne jätetään kehoon (ks pysyvä brakyhoito, kuvattu alla).

Brakyhoito voi pystyä toimittamaan suurempia annoksia säteilyä ja joidenkin syöpien kuin ulkoisen sädehoito hoito taas aiheuttaa vähemmän vahinkoa normaalia kudosta (1, 12).

Brakyhoito voidaan annetaan matalan annosnopeuden tai korkean annosnopeuden hoito

Esimerkki korkean annosnopeuden hoito on MammoSite® järjestelmä, joka tutkitaan potilaiden hoitoon, joilla on rintasyöpä, jotka ovat läpikäyneet rintojen-säästävä leikkaus.

Sijoittaminen brakyhoidoksi lähteet voivat olla väliaikainen tai pysyvä (1, 12)

Lääkärit voivat käyttää brakyhoidoksi yksinään tai lisäksi ulkoisen sädehoito hoito antaa “vauhtia” säteilyn kasvain säästäen ympäröivä normaali kudos (12).

Systeeminen sädehoito

Systeemisiä sädehoito, potilas nielee tai vastaanottaa injektion radioaktiivisen aineen, kuten radioaktiivinen jodi tai radioaktiivista ainetta, joka on sidottu monoklonaalista vasta-ainetta.

Radioaktiivinen jodi (131 I) on eräänlainen systeemisen sädehoitoa käytetään yleisesti auttaa hoitoon joidenkin kilpirauhassyöpä. Kilpirauhassoluja luonnollisesti vievät radioaktiivista jodia.

Systeemistä sädehoitoa joidenkin muiden syöpien, monoklonaalinen vasta-aine auttaa kohdistamaan radioaktiivisen aineen oikeaan paikkaan. Vasta-aine liitetään radioaktiivinen aine kulkee veren, paikantaminen ja tappaa kasvainsoluja. Esimerkiksi

Monet muut systeeminen sädehoito huumeet ovat kliinisissä kokeissa eri syöpätyyppejä.

Jotkut systeeminen sädehoito lääkkeitä lievittää kipua syöpä on levinnyt luuhun (etäpesäkkeitä luustossa). Tämä on eräänlainen lievittävää sädehoitoa. Radioaktiiviset lääkkeet samarium-153 -lexidronam (Quadramet®) ja strontium-89 kloridi (Metastron®) ovat esimerkkejä radiofarmaseuttisia kipulääkkeitä luusta etäpesäkkeitä (13).

Miksi joidenkin sädehoitoa annetaan monia pieniä annoksia?

Potilaat, jotka saavat useimpien ulkoisen-sädehoito hoito yleensä tarvitse matkustaa sairaalaan tai avohoidon laitos jopa 5 päivää viikossa useita viikkoja. Yksi annos (yksi osa) koko suunnitellun säteilyannos annetaan joka päivä. Joskus kaksi hoitoja päivässä annetaan.

Useimpien ulkoisten-sädehoito hoito annetaan kerran päivässä jakeet. On kaksi pääsyytä kerran päivässä hoidon

Viime vuosikymmeninä lääkärit ovat testanneet onko muita fraktiointiin aikataulut ovat hyödyllisiä (1), mukaan luettuina

Tutkijat toivovat, että erilaisia ​​hoito fraktioinnin voi joko olla tehokkaampia kuin perinteiset fraktiointia tai olla yhtä tehokas, mutta helpompaa.

Milloin potilas saa sädehoitoa?

Potilas voi saada sädehoitoa ennen, sen aikana, tai leikkauksen jälkeen. Jotkut potilaat voivat saada sädehoitoa yksin, ilman leikkausta tai muita hoitoja. Jotkut potilaat voivat saada sädehoitoa ja kemoterapiaa yhtä aikaa. Ajoitus sädehoitoa riippuu hoidettavan syövän ja hoidon tavoitteena (korjata tai lievitykseen).

Sädehoitoa annetaan ennen leikkausta kutsutaan ennen leikkausta tai neoadjuvant säteilyä. Neoadjuvant säteily voidaan antaa kutistua kasvain, jotta se voidaan poistaa kirurgisesti ja vähemmän todennäköisesti palaa leikkauksen jälkeen (1).

Sädehoitoa annetaan leikkauksen aikana on nimeltään intraoperative sädehoitoa (IORT). IORT voi olla ulkoinen-sädehoito hoito (fotonien kanssa tai elektroneja) tai brakyhoidoksi. Kun säteily annetaan leikkauksen aikana, lähellä normaaleissa kudoksissa voidaan fyysisesti suojattu säteilylle altistumisesta (15). IORT käytetään joskus kun normaali rakenteet ovat liian lähellä kasvain sallia ulkoisen-sädehoito hoito.

Sädehoitoa annetaan leikkauksen jälkeen kutsutaan leikkauksen jälkeinen tai apuaineen sädehoitoa.

Sädehoitoa annetaan jälkeen joidenkin monimutkainen leikkaus (erityisesti vatsan tai lantion) voivat tuottaa liikaa sivuvaikutuksia näin ollen se voi olla turvallisempaa, jos annetaan ennen leikkausta näissä tapauksissa (1).

Yhdistelmä kemoterapiaa ja sädehoitoa annetaan samanaikaisesti kutsutaan joskus chemoradiation tai radiochemotherapy. Joidenkin syöpien yhdistelmä kemoterapiaa ja sädehoitoa voidaan tappaa enemmän syöpäsoluja (lisää todennäköisyyttä parannuskeinoa), mutta se voi myös aiheuttaa enemmän haittavaikutuksia (1, 14).

Sen jälkeen syövän hoidossa, potilaat saavat säännöllisesti jatkohoidon niiden onkologit niiden terveyden seurannan ja tarkistaa mahdollisia syövän uusiutumiseen. Yksityiskohtaiset tiedot jatkohoidon löytyy National Cancer Institute tietoisku jatkohoidon jälkeen Cancer Treatment.

Onko sädehoito tehdä potilaalle radioaktiivista?

Ulkoinen-sädehoito ei tee potilaalle radioaktiivista.

Aikana väliaikaisen brakyhoito hoitoja, kun radioaktiivinen aine on kehon sisällä, potilas on radioaktiivinen kuitenkin, kun materiaali poistetaan, potilas ei enää ole radioaktiivinen. Tilapäistä brakyhoito, potilas yleensä jäämään sairaalaan erityiseen huoneeseen, joka suojaa muita ihmisiä säteilylle.

Aikana pysyvä brakyhoito, istutettu materiaali on radioaktiivinen useita päiviä, viikkoja tai kuukausia sen jälkeen, kun säteilylähde on otettu käyttöön. Tänä aikana, potilas on radioaktiivinen. Kuitenkin, säteilyn määrä saavuttaa ihon pinnan on yleensä hyvin pieni. Siitä huolimatta, tämä säteily voidaan havaita säteilymonitorit ja kosketusta raskaana olevan naisen ja pikkulapsille voidaan rajoittaa muutaman päivän tai viikon.

Jotkin systeeminen sädehoitoa voi tilapäisesti tehdä potilaan kehon nesteiden (kuten sylki, virtsa, hiki, tai uloste) päästävät alhainen säteilyä. Potilaat, jotka saavat systeemistä sädehoitoa joutua rajoittamaan niiden yhteyttä muihin ihmisiin tänä aikana, ja erityisesti välttää kosketusta Alle 18 ja raskaana oleville naisille.

Potilaan lääkäri tai hoitaja antaa enemmän tietoa perheenjäseniä ja talonmiesten jos jokin näistä erityisiä varotoimia tarvita. Ajan (yleensä päiviä tai viikkoja), radioaktiivinen aines sisällä keho hajottaa niin, ettei säteilyä voidaan mitata ulkopuolella potilaan kehossa.

Mitkä ovat mahdolliset sivuvaikutukset sädehoitoa?

Sädehoito voi aiheuttaa sekä varhaisen (akuutti) ja myöhäinen (krooninen) haittavaikutuksia. Akuutit sivuvaikutuksia hoidon aikana, ja krooninen sivuvaikutuksia esiintyy kuukausia tai jopa vuosia hoidon jälkeen päät (1). Sivuvaikutukset, jotka kehittävät riippuvat alueen elin hoidettavan, annos annetaan vuorokaudessa, koko annos, potilaan yleisestä lääketieteellisestä tilasta, ja muita hoitoja annetaan samanaikaisesti.

Akuutit säteilyn sivuvaikutuksia johtuvat vahingot nopeasti jakautuvia normaaleja soluja hoidettavan alueen. Haitallisia vaikutuksia ovat ihon ärsytystä tai vahinkoja alueet altistuvat säteilylle palkit. Esimerkkejä ovat vahinkoa sylkirauhaset tai hiustenlähtö kun pään tai kaulan alue käsitellään, tai virtsateiden ongelmia alavatsan käsitellään.

Useimmat akuutit vaikutukset häviävät hoidon päissä, vaikka jotkut (kuten sylkirauhasten vaurioita) voi olla pysyvä. Lääke amifostiini (Ethyol®) voi auttaa suojaamaan sylkirauhasten säteilyltä vaurioita, jos sille annetaan hoidon aikana. Amifostiini on ainoa lääke hyväksyttiin FDA suojella normaaleissa kudoksissa säteilyltä hoidon aikana. Tämän tyyppinen lääke kutsutaan radioprotector. Muita mahdollisia radioprotectors testataan kliinisissä tutkimuksissa.

Väsymys on yleinen sivuvaikutus sädehoitoa riippumatta siitä, mikä kehon osa on käsitelty. Pahoinvointi, johon saattaa liittyä oksentelua on yleistä, kun vatsan käsitellään ja tapahtuu joskus, kun aivot on käsitelty. Lääkkeet ovat saatavilla auttaa estämään tai pahoinvoinnin ja oksentelun hoitoon hoidon aikana.

Late sivuvaikutuksia sädehoitoa voi esiintyä tai olla esiintymättä. Riippuen alueen elin käsitelty, myöhään haittavaikutuksia voivat olla (1)

Toinen syöpiä, jotka kehittävät sädehoidon jälkeen riippuu kehon osaa, joka on käsitelty (16). Esimerkiksi tytöt saaneet sädehoitoa rintaan Hodgkinin lymfooma on lisääntynyt riski sairastua rintasyöpään myöhemmin elämässä. Yleensä elinikäinen riski toisen syöpä on korkein ihmisiä hoidetaan syöpää lapsille tai nuorille (16).

Onko potilaalla ilmenee myöhään sivuvaikutuksia riippuu muita näkökohtia niiden syövän hoidossa lisäksi sädehoito, sekä niiden yksittäisiä riskitekijöitä. Jotkut kemoterapiaa huumeita, geneettiset riskitekijät, ja elämäntapaan liittyvien tekijöiden (kuten tupakointi) voi myös lisätä riskiä myöhään sivuvaikutuksia.

Kun viittaa sädehoito osana potilaan syövän hoitoon, säteily onkologi huolellisesti punnittava tunnetut riskit hoitoa vastaan ​​mahdolliset hyödyt kullekin potilaalle (mukaan lukien oireet lievenivät, kutistuu kasvain, tai mahdollinen hoito). Tulokset satoja kliinisissä tutkimuksissa ja lääkäreiden yksittäiset kokemukset auttavat säteily onkologit mitkä potilaat todennäköisesti hyötyä sädehoitoa.

Laajempi keskustelu akuutin ja myöhäinen sivuvaikutuksia sädehoitoa, sekä tapoja selviytyä näistä sivuvaikutuksia, löytyy julkaisuista Sädehoito ja You: tuki People With Cancer ja Sädehoito Side Effects Series.

Mitä tutkimus tehdään parantaa sädehoidon?

Lääkärit ja muut tutkijat kehittävät tutkimukseen tutkimuksia kutsutaan kliinisissä tutkimuksissa opetella käyttämään sädehoitoa syövän hoitoon turvallisemmin ja tehokkaammin. Kliiniset kokeet sallivat tutkijat tutkia tehokkuutta uusien hoitojen verrattuna standardin niistä, sekä vertaamaan sivuvaikutuksia hoitoja.

Tutkijat työskentelevät parantamiseen kuvaohjatut säteilyä siten, että se tarjoaa reaaliaikaisen kuvantamisen kasvain kohteena hoidon aikana. Reaaliaikainen kuvantamisen voisi auttaa kompensoimaan tavanomaista liikkumista sisäelinten hengittämästä ja muutoksia kasvaimen koon hoidon aikana.

Tutkijat selvittävät myös säteilyherkistimet ja radioprotectors, kemikaaleja, jotka muuttavat solun vastaus säteilylle

Käyttö hiili ionisuihkujen sädehoidossa on tutkittavana tutkijat, mutta tällä kertaa, käyttää näitä säteitä yhä kokeellinen. Carbon ionisuihkujen ovat saatavilla vain muutaman Lääkärikeskukset ympäri maailmaa. Ne eivät ole tällä hetkellä käytettävissä Yhdysvalloissa. Tutkijat toivovat, että hiilen ionisuihkun voi olla tehokas hoidettaessa joitakin kasvaimia, jotka ovat vastustuskykyisiä perinteisille sädehoitoa.

Henkilöt, joilla on syöpä, jotka ovat kiinnostuneita osallistumaan kliiniseen tutkimukseen pitäisi puhua lääkärin kanssa. Kattava luettelo nykyisistä kliinisistä tutkimuksista on saatavilla verkkosivuilla.

Cancer tietopalvelu (CIS) voidaan myös antaa tietoa kliinisistä tutkimuksista ja auttaa kliinisen tutkimuksen hakuja. Soita CIS at 1-800-4-Cancer (1-800-422-6237).