punainen riisi (Monascus purpureus) tausta

Luonnollinen Standard® Potilas Monograph, Copyright © 2016 (). Kaikki oikeudet pidätetään. Kaupalliseen jakeluun kielletty. Tämä monografia on tarkoitettu vain tiedoksi, eikä sitä pitäisi tulkita siten erityisiä lääkäriin. Sinun pitäisi kuulla pätevän terveydenhuollon tarjoaja ennen päätöksiä hoitojen ja / tai terveyttä.

Punainen riisi (RYR) on valmistettu hiiva (Monascuspurpureus) kasvatettu riisiä. Se on ravinnon katkottua joissakin Aasian maissa. Käsitelty punainen riisi ravintolisät sisältävät punainen riisi uutetta (RYRE), joka on jokin ote punainen riisi, ja Xuezhikangilla, alkoholi ote punainen riisi.

RYR sisältää useita yhdisteitä, tunnetaan monacolins, jotka estävät tuotannon kolesteroli. Yksi näistä, olevalla tuotteella, on sama rakenne kuin lääkkeet lovastatiinin ja mevinoliini. Tutkimukset viittaavat siihen, että RYR käyttö voi johtaa 10-33% vähennys LDL (LDL tai “huono”) kolesteroli. Tämä on kohtalainen vaikutus, verrattuna US Food and Drug Administration (FDA) -hyväksytty “statiini” huumeita. Tiedot pitkän aikavälin turvallisuutta RYR on tällä hetkellä rajoitetusti.

Avain laadut

Korkea kolesteroli

RYR ote (RYRE) on myyty yli-the-counter täydentää alentaa kolesterolia, muodossa kuten Cholestin® (Pharmanex, Inc.). Kuitenkin kaava on muuttunut. Cholestin® sisältää monia yhdisteitä lisäksi olevalla tuotteella, mukaan lukien muut monacolins, tärkkelystä, kuitua, proteiinia, ja rasvahappoja. Tutkimukset osoittavat, että tämä tuote voi kohonneen kolesterolin ja triglyseridien sekä ihmisille ja eläimille. Joidenkin tutkimusten mukaan RYR käyttö saattaa suurentaa HDL- (HDL tai “hyvä”) kolesteroli. Kuitenkin tieto vaikutuksista olevalla tuotteella yksinään puuttuu.

Jonkin verran on kiistaa Pharmanex, Inc., FDA, ja statiini valmistajat siitä Cholestin® on pidettävä lääke tai ravintolisä. Yhdysvaltain käräjäoikeudessa Utah tuomio maaliskuu 2001 todetaan, että RYRE ei ole hyväksytty lääke. Siten RYRE tunnetaan Cholestin® ei enää ole saatavilla Yhdysvalloissa. Muut tuotteet, jotka sisältävät RYRE yksin tai yhdessä saattavat silti olla kaupallisesti saatavilla Yhdysvalloissa, pääasiassa Internet jälleenmyyjien.

Paitsi RYR käyttöön korkea kolesteroli, pigmentit tekemät Monascus lajeja on käytetty elintarvikkeiden värjäämiseen Aasian ruoanlaittoon. Tulevaisuuden käyttötapoja RYR voi sisältää alenevassa sydänsairauksien riskiä ja terveyden parantamiseksi diabeetikkojen.

Alla annokset perustuvat tieteelliseen tutkimukseen, julkaisuihin, perinteisen käytön tai asiantuntijalausuntojen. Monet yrtit ja lisäravinteet ole testattu, ja turvallisuutta ja tehokkuutta ei voida todistaa. Brands voidaan tehdä eri tavalla, vaihtelevalla ainesosia, jopa saman tuotemerkin. Alla annokset eivät välttämättä koske kaikkia tuotteita. Kannattaa lukea tuotemerkintöjen ja keskustella annoksia pätevän terveydenhuollon tarjoaja ennen hoidon aloittamista.

Punainen riisi (RYR) tulee ottaa ruoan kanssa. Annos 1200 milligrammaa punainen hiiva jauhetta kapseleina on otettu suun kautta kahdesti päivässä ruoan kanssa. Aasiassa keskimääräinen kulutus luonnossa esiintyviä RYR on 14-55 grammaa päivässä.

Hoitoon sepelvaltimotauti, 1,200-2,400 milligrammaa Xuezhikang on ottanut suun päivittäin 2-12 viikon ajan. Xuezhikang Lisäksi on otettu suun annoksilla 0,3-0,6 grammaa kahdesti päivässä 4-4,5 vuotta keskimäärin (alue: 0,5-7vuosi). Xuezhikang on otettu suun annoksella 1200 mg päivässä 12 viikon 24 kuukautta.

Sepelvaltimotauti

Diabeteksen hoitoon, kaksi kapselia 300 milligrammaa Monascus uute on otettu suun kahdeksan viikon ajan.

Diabetes

Käsitellä korkea kolesteroli, 1,200-2,400 milligrammaa Cholestin® on ottanut suun 1-2 kertaa päivässä korkeintaan 12 viikon ajan. Annokset 600-1,800 milligrammaa RYR on otettu suun jopa kolme kertaa päivässä 8-24 viikkoa. Kaksi kapselia 300 mg RYR tuote on otettu suun kautta päivittäin 1-3 kierrosta kahdeksan viikkoa kerrallaan. Annokset 600-3,600 milligrammaa Xuezhikangilla / RYR on otettu suun kautta 1-2 kertaa päivässä enintään vuoden. Annos 2-4 kapselia Xuezhikang on otettu suun kautta kahdesti päivässä 8-12 viikon ajan. Annos viiden kapselin 0,5 grammaa Xuezhikang on otettu suun kautta kahdesti päivässä kahden kuukauden ajan. Annokset 0,6-3,6 grammaa RYR uute on otettu suun kautta päivittäin neljän viikon 4,5 vuotta. Annokset 0,6-1,2 grammaa Monascus purpureus riisin valmiste on otettu suun kautta 1-2 kertaa päivässä kahdeksan viikon ajan yhden vuoden, ja annosta muutetaan riippuen kolesterolia ja toleranssi. Viisi Zhitai kapseleita on otettu suun kautta kahdesti päivässä (varten annos viisi grammaa päivässä) kahden kuukauden ajan. Kolme Zhibituo tablettia (0,35 grammaa) on otettu suun kautta kolme kertaa päivässä yhteensä 3,15 grammaa päivässä. Yksi tai kaksi kapselia Xuezhikang on otettu suun kautta 2-3 kertaa vuorokaudessa enintään 24 viikon ajan. Neljä kapselia RYR (HypoCol®, Wearnes Biotech & Medicals Pte, Singapore) on otettu suun kautta päivittäin 16 viikon ajan.

Rasvamaksa

Hoitoon rasvamaksa, 0,6 grammaa RYR on otettu suun kautta kahdesti päivässä 12 viikon ajan.

Ei ole todettu turvallisiksi tai tehokasta annosta RYR lapsilla.

Käyttää perustuvat perinteeseen tai teoriaan

Nämä käyttötarkoitukset on testattu ihmisillä tai eläimillä. Turvallisuutta ja tehoa ei ole aina todistettu. Jotkut näistä edellytyksistä ovat mahdollisesti vakavia, ja olisi arvioitava pätevän terveydenhuollon tarjoaja.

Arvostelu perustelut

Alla käytöt perustuvat perinteeseen tai tieteellisiä teorioita. Usein he eivät ole testattu ihmisillä, sekä turvallisuutta ja tehoa ei aina ole todistettu. Jotkut näistä edellytyksistä ovat mahdollisesti vakavia, ja olisi arvioitava pätevän terveydenhuollon tarjoaja.

Punainen riisi (RYR) voivat lisätä verenvuotoriskiä, ​​kun se otetaan lääkkeitä, jotka lisäävät verenvuotoriskiä. Joitakin esimerkkejä ovat aspiriini, antikoagulantit (verenohennuslääkkeitä) kuten varfariinin (Coumadin®) tai hepariinia, verihiutaleiden vastaista lääkitystä kuten klopidogreeli (Plavix®), ja NSAID-lääkkeiden, kuten ibuprofeeni (Motrin®, Advil®) tai naprokseeni (Naprosyn ®, Aleve®).

RYR voivat vaikuttaa veren sokeripitoisuus. Varovaisuutta on noudatettava käytettäessä lääkkeitä, jotka voivat myös vaikuttaa verensokeriin. Ihmiset huumeiden diabeteksen suun kautta tai insuliinia tulee seurata tarkasti pätevän terveydenhuollon ammattilaisen, kuten apteekkiin. Lääkitys ehkä muutettava.

RYR voi aiheuttaa verenpaineen laskua. On noudatettava varovaisuutta ihmiset ottavat lääkkeitä, jotka alentavat verenpainetta.

RYR voi häiritä tapa kehon käsittelee tiettyjä lääkkeitä käyttäen maksan sytokromi P450 -entsyymin järjestelmään. Tämän seurauksena tasot nämä lääkkeet voivat lisätä veressä verrattuna ja voivat lisätä vaikutuksia tai mahdollisesti vakavia haittavaikutuksia. Ihmiset käyttävät mitään lääkkeitä tulisi tarkistaa pakkausseloste ja puhua pätevän terveydenhuollon ammattilaisen, kuten apteekista, mahdollisia yhteisvaikutuksia.

RYR voi myös vuorovaikutuksessa aineita, jotka voivat vaikuttaa immuunijärjestelmään, aineita, jotka voivat vaikuttaa hermostoon, aineita, jotka voivat vahingoittaa maksaa, aineita, jotka voivat lisätä riskiä lihassyyn erittely, aineita, jotka voivat sydänsairauksien hoitoon, aineita, jotka voivat hoitaa retrovirusinfektioiden (HIV), alkoholi, antibiootit, syöpälääkkeiden, sienilääkkeiden, anti-inflammatoriset aineet, liikalihavuuden vastaiset aineet, sydänglykosidit, kolesterolia alentavat aineet, siklosporiini, digoksiini, fibraattien, levotyroksiini, makrolidit, proteaasi-inhibiittorit, ranitidiini, ihon aineet , statiinit, vatsa aineita, ja kilpirauhashormonit.

RYR voi lisätä verenvuotoriskiä, ​​kun se otetaan yrttejä ja ravintolisiä, joiden uskotaan lisäävän verenvuotoriskiä. Useita tapauksia on raportoitu verenvuotoa käytön Neidonhiuspuut, ja vähemmän tapauksia valkosipuli ja näki Palmetto. Lukuisia muita aineita voi teoriassa lisätä verenvuotoriskiä, ​​vaikka tämä ei ole todistettu useimmissa tapauksissa.

RYR voivat vaikuttaa veren sokeripitoisuus. Varovaisuutta on noudatettava käytettäessä yrttejä tai lisiä, jotka voivat myös vaikuttaa verensokeriin. Veren glukoosipitoisuus saattaa vaatia valvontaa, ja annosta voi olla tarpeen säätää.

RYR voi aiheuttaa verenpaineen laskua. On noudatettava varovaisuutta ihmiset ottavat yrttejä tai lisiä, jotka alentavat verenpainetta.

RYR saattaa häiritä miten kehon käsittelee tiettyjä yrttejä tai ravintolisiä käyttämällä maksan sytokromi P450-järjestelmän. Tämän seurauksena tasot muita yrttejä tai täydentää voi tulla liian korkea veressä. Se voi myös muuttaa vaikutuksia muiden yrttien tai lisiä mahdollisesti olla P450 järjestelmään.

RYR voi myös vuorovaikutuksessa bakteerilääkkeet, syövän vastaisen yrttejä ja täydentää, sienilääkkeet yrttejä ja täydentää, tulehdusta yrttejä ja ravintolisiä, antioksidantit, astaksantiinia, sydänglykosidit, kolesterolia alentava yrttejä ja ravintolisiä, koentsyymi Q10, greippi, yrttejä ja ravintolisiä, jotka voivat vaikuttaa immuunijärjestelmää, yrttejä ja ravintolisiä, jotka voivat vaikuttaa hermostoon, yrttejä ja ravintolisiä, jotka voivat vahingoittaa maksaa, yrttejä ja ravintolisiä, jotka voivat sydänsairauksien hoitoon, yrttejä ja ravintolisiä, jotka voivat hoitaa vatsavaivoja, rauta, maito-ohdake, niasiinia, Octacosanol, St . mäkikuisma, tanniini sisältäviä yrttejä ja täydentää, kilpirauhasen yrttejä ja lisäravinteet, vitamiini, ja sinkkiä.

Tämä tieto perustuu järjestelmällinen katsaus tieteelliseen kirjallisuuteen ja sen vertaisarvioitujen ja muokata avustajat Natural Standard Research Collaboration ().

Monograph metodologia

3alpha-hydroksi-3,5-dihydromonacolin L, alkaloideja, angkak, Anka, ankaflavin, arroz de levadura roja (Spanish), Aasian perinteinen käyminen elintarvike, astaksantiini, beni-koju, ben-Koji, kiinalainen punainen riisi, Cholestin®, sitriniini kompaktiiniin, CRYR, dehydromonacolin K, dihydromonacolin L, DSM1379, DSM1603, ergosterolin, flavonoideja, GABA, gamma-aminovoihappo, glykosidit, HMG-CoA, hon-chi, Hong qu, hongqu, ripustettu-chu, hydroksimetyyligluta- koentsyymi reduktaasin, KCCM11832, koji, linolihappo, lovastatiini, M9011, mevinoliinista, monakoliini, monakoliini hyroxyacid, monakoliini J, monakoliini K, monakoliini K (hydroksyyli happomuoto), monakoliini L, monakoliini M, monakoliini X, Monascaceae (hiiva perhe), monascopyridine A, monascopyridine B, monascopyridine C, monascopyridine D, monascorubramine, monascorubrin, Monascus, Monascusanka, Monascus purpureus, Monascus purpureus fermentaattia, Monascus purpureus HM105, Monascus purpureus NTU568, Monascus purpureus meni riisi, Monascusruber, monascorubramine, öljyhappo, oranssi anka pigmentti , palmitoleiinihappo, Phaffia rhodozyma, fenolit, proteiini, punainen fermentoitu riisi, punainen koji, punainen hapatusta, punainen hometta riisi, punainen riisi, punainen riisi hiiva, punainen hiiva, punainen riisi uutetta, riisi, riisi tuotteita, rubropunctamine, rubropunctatin, RYR , RYRE, saponiinit, statiinit, steariinihappo, tanniinit, Xue Zhi Kang, Xuezhikangilla, keltainen Anka pigmentti, Zhi Tai, Zhitai.

Valittu tuotenimellä: Cholestene® (punainen riisi), Cholestin® (sisältää punainen riisi; enää saatavilla Yhdysvalloissa ja Kanadassa), Cholesto-Rite® (punainen riisi, gugulipid, Aspalathus linearis), Health Direct Red Hiiva Rice Vcaps (punainen riisi), Lipolysar, Vain Naturals “punainen riisi Plus, Source Naturals” punainen riisi kapseleita.

Huomautus: Monacolin K, yhdiste löytyy punainen riisi, on sama rakenne kuin lääkkeet lovastatiinin ja mevinoliini. Tämä rivi kattaa Monascuspurpureus ilman yksityiskohtia lähilajeja.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto ei suoranaisesti säädellä yrttejä ja täydentää. Ei ole mitään takeita voimaa, puhtautta tai tuoteturvallisuuden ja vaikutukset voivat vaihdella. Kannattaa aina lukea tuoteselosteet. Jos sinulla on sairaus, tai muita lääkkeitä, yrttejä, tai lisiä, sinun pitäisi puhua pätevän terveydenhuollon tarjoaja ennen uuden hoidon. Keskustele terveydenhuollon tarjoaja välittömästi, jos sivuvaikutuksia.

Vältä jos allerginen tai herkkä riisiä, punainen hiiva, sen osien tai jäsenet hiiva perheen (Monascaceae).

Silmätulehdus, nokkosihottuma, kutina, nenän tulehdus, vakavia allergisia reaktioita, hengenahdistus, aivastelu, ja turvotus ihon alla on raportoitu punainen riisi (RYR) altistumista.

On tietojen puuttuminen liittyvät sivuvaikutukset punainen riisi uutetta (RYRE). Yleensä haittavaikutukset ja yhteisvaikutukset RYRE voi olla samanlainen kuin alhaisen annoksen “statiini” huumeita, koska kyseessä olevalla on sama kemiallinen yhdiste kuin lovastatiini. Sivuvaikutus taajuus vaikuttaa olevan pieni kohtuulliseen kulutukseen. Pitkän aikavälin turvallisuutta koskevat tiedot puuttuvat.

RYR voi aiheuttaa ruokahaluttomuutta, selkäkipu, turvotus, paksusuolen tulehdus, ummetus, ripuli, erektiohäiriöt, väsymys, flunssa, hiustenlähtö, ruoansulatushäiriöt, löysät ulosteet, mahatulehdus, vatsakipu ja vatsavaivat.

Mykotoksiini sitriniini, yhdiste tekemät Monascus lajeista, saattaa aiheuttaa terveysuhka. Suuret annokset on todettu olevan haitallista eläinten tutkimukseen. Ei ole vahvistettu raja ihmisillä, ja varovaisuutta on noudatettava, kun kuluttaa sisältävien tuotteiden sitriniini.

Punainen riisi (RYR) on todennäköistä, turvallinen, kun sitä käytetään mausteen ruokaa.

RYR on mahdollisesti turvallinen, kun otetaan suun alentamaan kolesterolia annoksina enimmillään 2,4 grammaa vuorokaudessa enintään 12 viikon ajan.

Käytä varoen suurempia annoksia 2,4 grammaa päivässä yli 12 viikkoa.

Käytä varoen henkilöille, joilla on ihosairauksia. Ihottumaa on raportoitu RYR käyttöön.

Käytä varoen ihmisiä, joilla on maksan toimintahäiriöitä tai maksasairauksia, tai jotka käyttävät alkoholia tai aineita, jotka voivat olla myrkyllisiä maksassa. RYR voi vaikuttaa maksan toimintaa.

Käytä varoen henkilöille, joilla on munuaissairaus. RYR voi olla haitallinen munuaisiin.

Käytä varoen henkilöille, joilla on vatsavaivoja. RYR voi pahentaa oireita, kuten kaasua, närästys, tulehduksellinen suolistosairaus, ja pahoinvointi.

Käytä varoen ihmisiä, jotka ovat yleensä huimaus. RYR saattaa aiheuttaa huimausta.

Käytä varoen ihmisiä, joilla on alhainen koentsyymi Q10 (Q10). RYR voi edelleen vähentää CoQ10 tasoilla.

Käytä varoen henkilöille, joilla on päänsärkyä. RYR voi aiheuttaa päänsärkyä.

Käytä varoen henkilöille, jotka ovat tuki- ja liikuntaelinten sairaudet tai ne, siklosporiini, sytokromi P450-3A salpaajien tai makrolidiantibiootteja. RYR saattaa lisätä riskiä lihassairaus, lihassyyn erittely, ja lihaskivut.

RYR voivat vaikuttaa veren sokeripitoisuus. Varovaisuutta on diabeetikoilla tai alhainen verensokeri ja niissä huumeiden, yrtit, tai täydennyksiä, jotka vaikuttavat veren sokeria. Verensokeri ehkä valvottava pätevän terveydenhoitoalan ammattilainen, kuten apteekista, ja lääkitys on ehkä muutettava.

Käytä varoen ihmisiä, joilla on vähän rautaa tasoilla. RYR voi vaikuttaa hemoglobiini.

Käytä varoen ihmisiä, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä tai saaneista aineita, jotka voivat heikentää immuunijärjestelmää. Käytä varoen ihmisiä, joille tehdään leikkaus tai elinsiirto. RYR voivat heikentää immuunijärjestelmää.

Käytä varoen henkilöille, joilla on hermovaurioita. RYR saattaa lisätä riskiä hermovaurioita.

RYR voivat vaikuttaa verenvuotoriskiä. Varovaisuutta on ihmisiä, joilla on verenvuotohäiriöitä tai ne huumeiden, jotka saattavat lisätä verenvuotoriskiä. Annostusta saattaa olla tarpeen.

RYR voi aiheuttaa verenpaineen laskua. On noudatettava varovaisuutta ihmiset huumeiden tai yrttejä ja ravintolisiä, jotka alentavat verenpainetta.

Käytä varoen ihmiset ottavat sydänglykosidit. RYR voi vuorovaikutuksessa näitä aineita.

Käytä varoen henkilöillä, joilla on kilpirauhasen häiriöitä, tai ne kilpirauhashormoneita tai lääkkeitä. RYR voi heikentää näiden aineiden ja saattavat vaikuttaa kilpirauhashormonien määrän.

Käytä varoen ihmiset ottavat ranitidiini (Zantac®). RYRE saattaa lisätä riskiä munuaisvaurio.

Vältä RYR lapsilla ja nuorilla alle 18 tai raskaana oleville tai imettäville naisille. On puute turvallisuusohjeet käytöstä RYR näissä populaatioissa.

Vältä jos allerginen tai herkkä riisiä, punainen hiiva, sen osien tai niihin liittyvien jäsenten hiiva perheen (Monascaceae).

On riittävästi tieteellistä näyttöä käytöstä RYR raskauden tai imetyksen aikana.

Affuso F, Ruvolo A, Micillo F, et ai. Effects of nutraceutical yhdistelmän (berberiini, punainen riisi ja polikosanolit) lipidipitoisuuksiin ja endoteelin toimintaan satunnaistettu, kaksoissokkoutettu, lumekontrolloitu tutkimus. Nutr.Metab Cardiovasc.Dis. 2010,20 (9): 656-661., Bogsrud MP, Ose L, Langslet G, et ai. HypoCol (punainen riisi) pienentää plasman kolesteroli- – satunnaistettu lumekontrolloitu. Scand.Cardiovasc.J. 2010,44 (4): 197-200., Eckel RH. Lähestymistapa potilaalle, joka on suvaitsematon statiinihoidon. Metab 2010,95 (5): 2015-2022., Feuerstein JS. ja Bjerke WS. Jauhettu punainen riisi ja kasvistanolien ja sterolien alentaa kolesterolia. J.Diet.Suppl 2012,9 (2): 110-115., Gong C, Huang SL, Huang JF, et ai. Vaikutukset ja terapia Xuezhikangilla Kapseli ja valsartaanilla korkeasta verenpaineesta vasemman kammion liikakasvu ja syke turbulenssi. Chin J.Integr.Med. 2010,16 (2): 114-118., Gordon RY, Cooperman T, Obermeyer W, et ai. Merkitty vaihtelevuus monakoliini tasojen kaupallisissa punainen riisi tuotteet: ostaja varokaa! Arch.Intern.Med. 10-25-2010,170 (19): 1722-1727., Guardamagna O, Abello F, Baracco V, et ai. Hoito hyperkolesterolemisina lapsia: tehoa ja turvallisuutta yhdistelmänä punainen riisi uutetta ja polikosanolit. Nutr.Metab Cardiovasc.Dis. 2011,21 (6): 424-429., Halbert SC, Ranska B, Gordon RY, et ai. Siedettävyyttä punainen riisi (2,400 mg kahdesti vuorokaudessa) verrattuna pravastatiinia (20 mg kahdesti vuorokaudessa) potilailla, joilla aikaisempien statiinin intoleranssi. Am.J.Cardiol. 1-15-2010,105 (2): 198-204., Hasani-Ranjbar S, Nayebi N, Moradin L, et ai. Tehoa ja turvallisuutta rohdosvalmisteita käytetään hoidettaessa hyperlipidemiaa, systemaattinen tarkastelu. Curr.Pharm.Des 2010,16 (26): 2935-2947., Karl M, Rubenstein M, Rudnick C, et ai. Monikeskustutkimuksessa ravitsemuksellisen juomia kolesteroli (arvioimiseksi tehokkuutta ja siedettävyyttä). J.Clin.Lipidol. 2012,6 (2): 150-158., Kuncl RW. Agents ja mekanismit myrkyllisten myopatiaa. Curr.Opin.Neurol. 2009,22 (5): 506-515., Lee IT, Lee WJ, Tsai CM, et al. Yhdistetty uuteaineiden punainen riisi, karvas kurpitsa, Chlorella, soijaproteiinia, ja lakritsi parantaa kokonaiskolesterolia, LDL-kolesterolia ja triglyseridien potilailla, joilla on metabolinen oireyhtymä. Nutr.Res. 2012,32 (2): 85-92., Li JJ, Lu ZL, Kou WR, et ai. Vaikutus Xuezhikangilla sepelvaltimoiden tapahtumista hypertensiivisillä aikaisempi sydäninfarkti Kiinasta Coronary Toissijainen Prevention Study (CCSPS). Ann.Med. 2010,42 (3): 231-240., Li JJ, Lu ZL, Kou WR, et ai. Pitkän aikavälin vaikutukset Xuezhikangilla verenpaineeseen hypertensiivisillä aikaisempi sydäninfarkti: tietoja kiinalaisilta Coronary Toissijainen Prevention Study (CCSPS). Clin.Exp.Hypertens. 2010,32 (8): 491-498., Marazzi G, Cacciotti L, Pelliccia F, et ai. Pitkän aikavälin vaikutukset Nutraceuticals (berberiini, punainen riisi, polikosanoli) iäkkäillä hyperkolesterolemiapotilasta. Adv.Ther. 2011,28 (12): 1105-1113.

Tämä näyttöön perustuva monografia valmistettiin Natural Standard Research Collaboration