PSA-pitoisuudet: psa verikokeita ja eturauhassyövän seulonta

Eturauhasen-antigeenin (PSA) on aine tuotetaan eturauhanen. Kohonneet PSA-pitoisuudet voivat viitata eturauhassyöpään, joka on noncancerous sairaus kuten eturauhastulehdus, tai laajentuneen eturauhasen.

Useimmat miehet ovat PSA-pitoisuudet alle neljä (ng / ml) ja tämä on perinteisesti käytetty cutoff huoleen eturauhassyövän riskiä. Miesten eturauhassyövän usein PSA-arvot yli neljä, vaikka syöpä on mahdollisuus milloin tahansa PSA tasolla. Julkaistujen raporttien miehillä, joilla on eturauhanen, joka tuntuu normaalia tarkastelun ja PSA alle neljä on 15% mahdollisuus ottaa eturauhassyöpä. Ne, joilla PSA neljästä 10 on 25% mahdollisuus ottaa eturauhassyöpä ja jos PSA on suurempi kuin 10, riski kasvaa, ja voi olla niinkin korkea kuin 67%.

Aiemmin useimmat asiantuntijat katsottu PSA-pitoisuudet alle 4 ng / ml normaalisti. Koska havaintoja uudempi tutkimuksissa osa suosittelevat alentamalla raja tasolle, joka määrittää, jos PSA-arvo on normaali tai koholla. Jotkut tutkijat kannustaa käyttämällä vähemmän kuin 2,5 tai 3 ng / ml kuten katkaisu normaaliarvojen, etenkin nuoremmilla potilailla. Nuorempien potilaiden yleensä pienempiä prostates ja alempi PSA-arvot, joten kaikki korkeus PSA nuorempia miehiä yli 2,5 ng / ml on huolestuttavaa.

Aivan yhtä tärkeää kuin PSA numero on trendi, että määrä (onko se on menossa ylös, kuinka nopeasti, ja siitä, mitä ajassa). On tärkeää ymmärtää, että PSA-testi ei ole täydellinen. Useimmat miehet koholla PSA-arvot ovat noncancerous eturauhasen liikakasvua, mikä on normaali osa ikääntymistä. Kääntäen, alhainen PSA verenkiertoon eivät sulje pois mahdollisuutta eturauhassyöpää. Kuitenkin useimmissa tapauksissa varhaisen eturauhassyövän saapuvat PSA verikoe.

Arvioidaan riskiä eturauhassyövän ja 4 muiden yhteisten Syövät

Kokeessa piirustus verta, yleensä käsivarteen. Tulokset ovat yleensä lähetetään laboratorioon ja useimmiten palata muutaman päivän kuluessa.