itsehallinnon – jäykkäkouristus

Pistohaavoja tai muita voimakkaita leikkauksia, eläinten puremat, tai erityisen likainen haavat laittaa sinut suurentunut jäykkäkouristus-infektio. Anna tekohengitystä, jos haava on syvä ja likainen, ja varsinkin jos et ole varma, kun olit viimeisen rokotetun. Jätä epäpuhdas haavat auki jotta ne eivät lukitse bakteereja haava siteellä.

Lifestyle ja kotiin korjaustoimenpiteitä

ennaltaehkäisy

Lääkäri ehkä puhdistaa haavan, määrätä antibioottia ja antaa sinulle booster laukaus tetanustoksoidiin rokote. Jos olet aiemmin immunisoitu, kehon pitäisi nopeasti tehdä tarvittavat vasta suojautumiseen jäykkäkouristus.

Jos sinulla on pieni haava, nämä toimet auttavat estämään jäykkäkouristus

Ensisijainen rokote sarja

Käytä antibioottia. Kun puhdistaa haava, levitä ohut kerros antibiootti kermaa tai voide, kuten usean ainesosa antibiootteja Neosporin ja Polysporin. Nämä antibiootit eivät tee haavan parantua nopeammin, mutta ne voivat estää bakteerien kasvua ja infektio.

Paineenkorotusyksikkö

Tiettyjä ainesosia joissakin voiteita voi aiheuttaa lievää ihottumaa joillakin ihmisillä. Jos ihottuma näyttää, lopeta voiteen.

Voit helposti estää tetanus olemalla immunisoida.

Jäykkäkouristus rokote yleensä annetaan lapsille osana kurkkumätää ja tetanustoksoideja ja soluton pertussis (DtaP) rokotetta. Tämä rokotus suojaa kolmea tautia: kurkun ja hengitysteiden infektio (kurkkumätä), hinkuyskä (pertussis) ja jäykkäkouristus.

DTAP Rokote on sarja viisi laukausta, tyypillisesti annetaan käsivarteen tai reiteen lapsille iässä

Booster on jäykkäkouristus rokote annetaan tyypillisesti yhdessä booster difteria rokotetta (Td). Vuonna 2005 jäykkäkouristus, kurkkumätä ja hinkuyskä (Tdap) rokote on hyväksytty käytettäväksi teini-ikäiset ja aikuiset alle 65-vuotiaana varmistaa jatkuvan suojan hinkuyskää, too.

On suositeltavaa, että nuoret saavat annoksen Tdap, mieluiten vuotiaita 11 ja 12, ja Td tehosterokotus 10 vuoden välein sen jälkeen. Jos et ole koskaan saanut annoksen Tdap, korvata sen seuraavalla Td tehosteannos ja jatkaa sitten Td vahvistimet.

Jos matkustat ulkomailla, erityisesti kehitysmaa, jossa jäykkäkouristus voisi olla yhteinen, varmista, että koskemattomuus on nykyinen.

Pysyä ajan tasalla kaikki rokotukset, kysy lääkäriltäsi tarkistaa rokotustilanne säännöllisesti.

Jos ei ole rokotettu jäykkäkouristusta kuin lapsi, katso lääkäriltä saada Tdap rokote.